Sund energi efter ferien

27 jul, 2023 | Nyheder

Sundfokus / Blog / Sund energi efter ferien

For de fleste er hverdagen i gang igen efter ferien. Og for mange er hverdagen travl med job, fritidsinteresser og praktiske gøremål som madpakker, vasketøj, rengøring og oprydning. Alt sammen noget der kræver energi. Kender du også det?

Fortvivl ikke hvis du bliver drænet for energi, der er masser af hjælp at hente i maden og dens næringsstoffer.

Men ikke kun maden påvirker din energi. Andre årsager til træthed og manglende overskud, som ikke lige har med din kost at gøre, er til eksempel manglende eller dårlig søvn, for lidt vand eller for lidt motion.

Heldigvis er der hjælp at hente til en optimal energi, så her kommer nogle råd, som du måske kan implementere i din hverdag. Måske blot nogle af tiltagene, alt tæller med.

Mad er kommunikation til kroppen – spis nærende mad

En varieret kost kan sikre, at din krop får de næringsstoffer, (vitaminer og mineraler), som den skal bruge til at holde dit energiniveau i top. Spis gerne forskellige fødevarer hver dag, forskellige grønsager, frugter, bær, fuldkornsprodukter, fedtstoffer fra frø og nødder og proteiner fra fisk, kød og bælgfrugter.  

Mad med mange farver giver dig et utal af plantestoffer, der virker som antioxidanter og har antiinflammatorisk virkning – og så ser det smuk ud på tallerkenen. Det er givet godt ud af have et basislager med gode råvarer i dit køkken, og gør hverdagen nemmere for dig:

Hytteost har lavt fedt- og kalorieindhold, men er fuld af protein, der kan løfte og opretholde dit energiniveau. Hytteost kan spises som snack, dessert eller som en frokostret tilsat grønsager.

Edamame bønner er en fedtfattig og proteinrig kilde til langtidsvirkende energi og mæthed. Bønner fungerer både i kolde og varme retter, og kan anvendes i salater, supper og postejer.

Mandler, frø og nødder mætter godt og er fyldt med mineraler, gode fedtstoffer og sund energi.

Æg har gode fedtstoffer i blommer og et højt energiniveau i hviden. Desuden får du jern og D-vitamin, der begge bidrager til mere energi.

Bær, frugt og grønsager er fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, der øger blodgennemstrømningen og tilførslen af ilt til kroppen, hvilket både kan mærkes på din energi og dit velbefindende.

Grøn te indeholder både koffein og teobromin, der begge modvirker træthed og skærper din opmærksomhed.

Spinat er rig på vitaminerne A, C, K og folinsyre og mineralerne magnesium og jern, og er derfor en rigtig energi-boostende fødevarer, som du kan bruge i pandekager, omeletter, supper, smoothies, juice og i salater.

Quinoa kan anvendes til grød, i salater, som tilbehør, til pandekager eller som fyld i supper. Quinoa har energi-boostende egenskaber, den er nemlig rig på B-vitaminer og jern, samt protein og fiber, der alle giver et boost til din energiproduktion. Få en nem og god salatopskrift med quinoa her Lækker spidskålssalat med quinoa og blåbær.

Chokolade, kakaobønnen rummer de opkvikkende stoffer koffein og theobromin. Kakao indeholder desuden mineralerne jern og magnesium, der begge medvirker til god energi og godt humør. Jo mørkere chokolade – jo højere virkning på energi og humør.

Vand, sidst, men ikke mindst – hvis din krop mangler vand, er et af de første tegn en følelse af træthed.

Sov godt og længe om natten

Op til 45% af voksne danskere døjer med søvnproblemer, og det giver så mange ubalancer i kroppen. At prioriterer din søvn, er noget af det bedste du kan gøre, for at få en energifyldt hverdag. Søvnmangel påvirker både dit humør, dit helbred og dit energiniveau. Prøv at forbedre din søvn ved at skabe et afslappende, mørkt sovemiljø, minimerer lys og støj og slukke for elektroniske apparater. Læs mere om mine gode råd til søvn her – Træt af at være træt.

Få regelmæssig motion

Selv moderate mængder af motion kan sagtens give mere energi. Samtidigt forbedrer det din generelle sundhed, og der udløses endofiner, som giver følelsen af bedre velbefindende. Motion garanterer næsten også, at du sover bedre. Men vær opmærksom på ikke at motionerer alt for sent, så du går i seng med adrenalin kørende i kroppen.

Tanker kan nære eller dræne for energi

Vi kan have tanker som kører i ring og dræner vores energi – eller vi kan have gode tanker, der fungerer som en slags næringsstof til god energi. På samme måde kan vi have fællesskaber som nære og gavner os, eller vi kan være i relationer, som dræner vores energi. Det kan være nødvendigt at sætte grænser for at beskytte os selv, og derved sparer på energireserverne. 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

13 + seven =

Seneste indlæg

Du kunne også være
interesseret i at læse disse artikler

Træt med træt på

Træt med træt på

Er du godt træt af at være træt, fordi du ikke sover godt om natten? Jeg kender selv alt til dårlig nattesøvn, og der findes ikke noget, der er så...

I GOT THIS….

I GOT THIS….

En smuk og inspirerende kvinde startede på online Sense Slank hos mig slut oktober 2020. Jeg har lyst til at dele Janni´s rejse med dig, for hun gør...

Brænder du inde med spørgsmål eller har du brug for hjælp?

Du er mere end velkommen til at stille dine spørgsmål i kommentarfeltet eller gennem min kontaktformular. Jed sidder klar til at besvare dem.

Ønsker du hjælp med kosten, er du også velkommen til at kontakte mig, så finder vi en løsning til dig.

Kontakt