Ultraløber har succes med Sense-kost

23 jun, 2018 | Løb, Sense

Sundfokus / Blog / Ultraløber har succes med Sense-kost

Da Jerry tog kontakt til mig, ønskede han hjælp til optimering af kosten i forbindelse med ønsket vægttab, som samtidig skulle give ham energi til sin træning som ultraløber. Da jeg arbejder både med kostvejledning, sportsernæring og Sense-kost, valgte Jerry mig som sparring.

 

Den meget aktive mand havde brug for simple sund kost, som kunne give kroppen god energi og samtidig være i energiunderskud. Han var slet ikke i tvivl om, at han ville prøve Sense-kost. Han havde allerede stiftet bekendtskab med Sense, da hans kone har alle opskriftsbøgerne.

 

Jerry har fundet sin egen Sense-livsstil

 

Jeg hedder Jerry, er født i 1973 bor i Fredericia og er vel det man kalder ultraløber.

 

 

Ultraløb er defineret ved løb over marathon-distancen og starter typisk ved de 50 km og opefter.

Mit længste løb til dato er Mors 100 miles i september 2017, hvor jeg løb 160,9 km i et enkelt løb. Herudover har jeg løbet nogle etapeløb og forskellige løb fra 52-90 km.

Mit næste mål er Bigfoot 200, der er et 338 km bjerg/ trailløb i det Nordvestlige USA med ca. 12.500 hm.

Det betyder at jeg løber ca. 3.500 km om året og slider godt på løbeskoene.

 

De første 10 dage smed jeg 3,8 kg.

 

Da jeg fik startet op på Sense var det forholdsvist nemt at forstå og gå til. Nogle af mine andre forsøg på at spise sundt er typisk fejlet fordi det har krævet en masse opskrifter som skulle følges og de har så igen krævet indkøb af en masse særlige ingredienser. Jeg har et liv hvor mit job f.eks. betyder at jeg ikke altid kan vide om jeg kommer hjem og laver mad og her er faste madplaner bare irriterende. Sense kræver selvfølgelig at du har noget i køleskabet; Men hvis du bare har en pose frosne grønsager i fryseren, en dåse makrel i tomat og en skive rugbrød eller frugt, så er du allerede langt i forhold til et måltid der mætter. (Ikke at det er et festmåltid; Men som nødløsning kan det da altid være bedre for din krop end en fransk og fire pølsehorn på tanken.)

Sense betød for mig at jeg allerede de første ti dage smed 3,8 kg. Jeg gik ikke sulten i seng og følte kun en smule sult i løbet af eftermiddagen. Sulten i løbet af eftermiddagen slog jeg hurtigt ned med et glas danskvand og så gik det videre.

Efter ca. 6 uger var der forsvundet yderligere 4,3 kg og jeg begyndte klart at mærke det i min træning. Min omgangskreds begyndte også at bemærke det og det motiverer jo bare endnu mere til at fortsætte. Jeg har bøvlet meget med dårlig fordøjelse og abnorm sukkertrang; Men begge dele er nu normaliseret. Jeg ELSKER stadigvæk is, engelsk vingummi og skumbananer; Men klarer mig fint uden.

Sense er en nemt

 

Som nævnt har jeg prøvet mange andre kure og enten har de været for bøvlede med opskrifter og faste madplaner eller også har jeg typisk følt mig suuuulten og desperat. Med Sense har jeg fået en livstil, der gør det nemt at være mig. Jeg skal selvfølgelig spise lidt mindre kartoffelsalat end jeg tidligere ville gøre; Men jeg kan stadigvæk spise det, når jeg ellers husker nogle af de andre håndfulde. Princippet med håndfulde gør jo netop at jeg bare skal dosere mængderne og ikke nødvendigvis fravælge mad, og det gør det bare nemmere. Jeg har valgt at leve 100% efter Sense fra søndag efter aftensmaden og til fredag efter aftensmaden. I weekenden lever jeg stadigvæk efter Sense i forhold til hovedmåltiderne; Men ellers spiser jeg også slik, chips og lidt flere kulhydrater end Sense anbefaler. Omvendt har jeg typisk også meget træning i weekenden, så mon ikke det går ca. lige op og ellers så kan jeg jo bare vælge anderledes. Uanset hvad er jeg på rette vej mod mit ernæringsmæssige mål.

 

De gode resultater fortsætter…

 

Da jeg startede op med Sense d. 3. april vejede jeg 92,7 kg og mit første mål var at komme under 85 kg. Da jeg efter 6 uger var nede på 84,6 flyttede jeg målet og nu er målet, at ramme under de 80 kg når jeg flyver til Seattle primo august. Omvendt er mit mål ikke at tabe kilo; Men at sikre en sund kropssammensætning med en lav fedtpct. Min fedtpct. var 25% ved opstarten og er nu efter 10 uger nede på 21,4%. Også her vil jeg da gerne under de 20% og meget gerne under de 18% hvis det er muligt.

 

“Luk den spisekasse” og Sense næste måltid

 

Sense kosten udfordrer mig kun, når jeg har mange møder hvor der bliver serveret mad. Det er de færreste steder at der bliver serveret 250 gram grønsager til retten, og på samme måde er der typisk godt med kulhydrater i de sandwicher, der også serveres til den type møder. Men igen er det jo kun noget, der gø,r at jeg taber mig lidt langsommere, da jeg jo så bare spiser sense-kost til de andre måltider. Der er meget mentalt forbundet med at “lukke spisekassen” og komme videre…

 

Sense og træning

 

For mig har det fungeret fint at kombinere motion og Sense. Langt de fleste træningspas ændrer ikke ved min kost; Men ellers kan jeg tage en håndfuld ekstra protein til måltidet efter træningen. Når det er meget lange eller hårde træningspas, kan jeg også finde på at tage en ekstra håndfuld kulhydrat.

Når jeg ellers ved at kroppen har fået det den har brug for, bliver det nemmere at fravælge det som hjernen kan få lyst til.

 

Sense din familie

 

Jeg laver ikke speciel kost til mig selv. Jeg spiser selvfølgelig det samme mad som resten af familien, Det skal være nemt, men selvfølgelig kræver det lidt planlægning. Det er måske bare mængderne af kulhydrater, fedt, proteiner og grønt der varierer.

Sense er simpelt, fleksibelt og skalérbart. Du skal ikke have en masse fastlåste madplaner eller lave en masse fravalg. Du kan gemme vægten væk og vurdere sammensætningen af din mad ved hjælp af øjne og hænder. OG så virker den…

 

 

 

Jeg glæder mig meget til at følge Jerrys fortsatte vægttabsrejse og ikke mindst hans tur til Bigfoot 200/338 km bjergløb.

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

sixteen − thirteen =

Seneste indlæg

Du kunne også være
interesseret i at læse disse artikler

Hvad er Sense?

Hvad er Sense?

Knæk koden til sund livsstil én gang for alle med Sense kost. Sense er en simpel sund livsstil, som giver dig struktur på dine måltider, så du kan...

Sense – fordi det virker!

Sense – fordi det virker!

Sense er en simpel sund livsstil som er populær, fordi man ikke tæller kalorier eller vejer sin mad. Du bruger dine hænder som redskaber. Desuden er...

Brænder du inde med spørgsmål eller har du brug for hjælp?

Du er mere end velkommen til at stille dine spørgsmål i kommentarfeltet eller gennem min kontaktformular. Jed sidder klar til at besvare dem.

Ønsker du hjælp med kosten, er du også velkommen til at kontakte mig, så finder vi en løsning til dig.

Kontakt